Loppisfynd och ett fototält med belysning!

Under hösten köpte jag mig ett fototält med belysning för att fota prylar och samlingar, det visade sig att det funkar alldeles utmärkt bara med mobilkamera om man har tillräcklig belysning, nåt som annars ju ofta kan vara ett problem! Jag har fotat en del samlingar, men tänkte inte visa det ännu, utan istället så vill jag bara visa hur pass bra kvalitet det blir. Loppisfynden från de senaste månaderna kan få tjäna som exempel på det tänkte jag!

Det mesta på bilderna är loppisfynd (inte alla jag gjort under året, men väl ett fint urval), något byte finns och något Tradera-köp. Jag tyckte att jag inte hittat överdrivet mycket, men ack så man bedrar sig… 🙂

Först lite glas!

Finskt glas
En samling finskt glas, vaser från Riihimäki som jag köpt senaste månaderna, utöver ett byte från 2014.

Kekkerit
Ett gäng Kekkerit-glas i ölstorlek som jag hittade till bra pris (åt en kompis)

Ljuslykta
Okänd ljuslykta

Brun ljuslykta
Ljuslykta, är det månne Hans Agne Jakobsen?

Reijmyre Norrsken
Två Norrskenslyktor från Reijmyre, fyndade samma vecka nyligen.

Ring Gullaskruf
Socker/gräddset Ring från Gullaskruf.

Lite porslin:
Bavaria
Kaffeservis från Arzberg

Gustavsberg ADA
Kaffekoppar Ada från Gustavsberg

Gustavsbergskanna vit
Tekanna från Gustavsberg

HannaWerning
Lite modernare Rörstrandsmuggar av Hanna Werning

Kajsa
Kajsa från Rörstrand

Kosmos
Kosmos från Arabia

Rörstrand snipor
Grännsnipa Uncas och set utan namn från Rörstrand

Rörstrand svart
Restaurangkoppar i kaffestorlek från Rörstrand

KF Tallrik
Jubileumstallrik av Stig Lindberg för KF

Trä och metall:
teakskulptur
Okänd teakskulptur, märkt S

Påskpryl
Påskljusstake/-ägghållare i metall

Mässingsstakar
Ljusstakar i mässing

Fiskunderlägg
Pannunderlägg från 60-talet i ”smide”

Fiskars cocktailset
Cocktailtångset från Fiskars

Ander ljusstake
Mässingsljusstake från Ystad metall av Gunnar Ander.

Det här med mönster…

Jag fick ju tag på ett tyg från NK textilkammare som var väldigt fint för någon månad sen, det visade sig vara designat av Sven Markelius dessutom! Tyget visades upp i tidningen Form, nr 9-10, 1951, men ritades enligt artikeln redan 1943.

Markelius av Sven Markelius, 1943

Det är nu det lustiga börjar…redan från start tyckte jag att det var något väldigt bekant över tyget, som om jag hade sett det förut, men jag kunde inte peka på vad det var som gnagde i mig…förrän jag för några dagar sen i mitt Instagram-tema #enkoppomdagen #herrmovarpskoppar la upp en bild på denna kopp!

Helt tydligt så ser man ju var Dorothy Clough fått sin inspiration ifrån… 🙂 Dekoren ”Lindy” ritades av Dorothy 1962 och användes som porslinsdekor hos Gefle porslinsfabrik fram till 1964.

En liten parad av te- och kaffekoppar i modell E från Gefle porslinsfabrik!

Modellen är gjord i en variant av porslin som heter vitroporslin och de är väldigt mycket mindre ömtåliga än de flesta av Gefles koppar i modell AU, då de till största delen är gjorda i flintgods. Även koppar i modell EA är tillverkade i vitroporslin, men godset är grövre. Dekoren på denna kopp känner ni igen, den heter Gavott. Koppen är märkt 1014/19 vilket innebär att just Gavott i E-modell tillverkades för en kund, troligen Epa. Kundserier för Epa finns hos bl.a Gefle, Bo Fajans, och Upsala-Ekeby.

Denna kopp i modell E är också en tekopp, den har ingen namn, utan bara ett sånt kundserienummer (1014/20) precis som Gavott. Även den är ganska vanlig och såldes precis som gårdagens kopp på Epa-butikerna och de övriga butikerna i Turitzkoncernen.

Teve är en kaffekopp, dekoren är ritad av Helmer Ringström.

Florens är en variant av Firence med målat band och samma dekor på fatet. Dekoren har ritats av Helmer Ringström.

Spinett, dekor av Helmer Ringström. Jag har både kaffekopp och tekopp!

Min vardags- och finservis Astra! En av mina absoluta favoriter i en tappning som ni kanske inte har sett förut, med ett mycket ovanligt fat! Astra med dekor av Eugen Trost påminner om föregångaren Zebra, men är dekorerad på modell E i vitroporslin så den funkar extremt bra med modern användning och i diskmaskin!

Då kör vi en serie riktiga snyggkoppar! Dekoren på denna heter Standard och är formgiven av Eugen Trost. Finns både som te- och kaffekopp, detta är tekoppen!

Tekoppen Violetta, en stilren vit kopp med lila ränder. Detta är en av de koppar jag faktiskt har sett säljas i original på nätet på t.ex. Tradera med TV-fat i lila Astraglasyr. Känner tyvärr inte till vem som ritat dekoren.

Superfina Krokus, med dekor av Ellen Mortensen! Jag har även sett dessa med samma fat som Astra normalt har, men tycker detta är snyggare! Tillhörande assietter finns med samma mönster, liksom kaffekanna med tillbehör. Även de lila Astrakannorna passar, till tekoppen då.

Pärlhyacint är också en dekor av Ellen Mortensen precis som Krokus och modellen är samma, modell E. Jag letar såklart efter en ny då denna är sprucken, kanske, kanske kan det hända 🙂

Den ganska ovanliga Delila. Jag känner inte till dekorens formgivare tyvärr. Finns som många andra E-modellkoppar både som tekopp och kaffekopp.

Den mycket ovanliga och snygga tekoppen Tulip! Jag vet inte heller vem som rita denna dekoren, men det spelar ju mindre roll 🙂

Rörstrands 50-talsserviser med reliefdekor

Under mitten och slutet av 50-talet så tog Rörstrand fram en en hel del serviser med enfärgade dekorer, istället satsade man på att låta godset tala för sig själv genom spännande modeller och dekorer i godset! Hertha Bengtsson var en föregångsperson i denna utveckling med flera spännande serviser som Blå Eld, Rosmarin och Ceylon. Ett antal andra serviser har också attribuerats till henne, men det är lite osäkert om hon ligger bakom dem, i alla fall så har jag inte kunnat verifiera detta, så jag låter det vara osagt vem som är formgivare till serviser som Kolorita och en del andra snarlika restaurangserviser, samt den servis med linneor i relief som jag aldrig hittat något namn på, men som har samma färger som den mer kända Kolorita.

Pasteller

Jag tänkte visa ett urval av dessa serviser nu!

Blå och Röd Eld
Servisen med koppar och kannor finns i några färger, främst blå, vit och röd. Matservisdelarna finns även i andra färger som grågrön och en del ovanliga varianter som gul.

Modellen heter AED och är som bekant ritad av Hertha Bengtsson.

Rosmarin
Hertha Bengtssons servis UX eller Rosmarin som den också heter, här tekoppen i den grå varianten. Kopparna verkar finnas i grått, rosa och vitt, samt i gult under namnet Capri, medan kannor och matservisdelar även finns i t.ex. brunt och vitt.

Ceylon
Kopparna i servisen finns i fyra färger, varav den grå är ovanlig, medan assietter och kannor finns i svart och vitt och tillbehören till kannorna finns i de flesta färger.
Ceylon gul

Ceylon lime

Ceylon turkosOftast stämplad ”Turcos” under, varför man valt att göra så på en av färgerna vet jag inte.

Kolorita
Av Rörstrands pastellfärgade serviser så ser man ganska sällan den mintgröna varianten på glasyr, vet faktiskt inte varför det är så. Jag har en uppsättning med Kolorita kaffekoppar med assietter i denna färg, samt några tefat. Faten är likadana som till ”Linnea”, så jag vet alltså inte vilken tekopp de hört till.

Den pastellblå kaffekoppen i Kolorita-serien. Lägg märke till att hänkeln är annorlunda än på tekoppen!

Rörstrands Kolorita tekopp i pastellgult

Kanna med tillbehör i serien Kolorita från Rörstrand

”Linnea”

Modellen är VB, med reliefdekor av linneor. Jag brukar kalla den Linnea, men färgerna är ju de samma som Kolorita-servisens delar. Jag har aldrig sett någon med namn stämplat under.

Restaurangporslin

Tekopp

Kaffekopp

Tekopp

Restaurangdekorer