…låg bland fyllnadsmassorna tillsammans med åtskilliga sönderslagna krukor och porslinsfat…synd att folk kastar sånt, och allt annat som går att använda förstås. Dags att personalen får andra arbetsuppgifter än att hindra folk från att rädda saker. T.ex. skulle de istället hindra folk att kasta vissa saker, de kunde be dem ställa dem så att alla kan plocka med sig det som de vill…. Att detta är ett problem har man nog uppmärksammat från kommunens sida där jag bor. Man har beslutat att ordna en bättre plats uppe vid återvinningen läste jag i Dalarnas tidningar häromdagen. Där är tanken att man ska kunna lämna saker som andra kan behöva, och de ska då säljas på plats som jag förstod det. Låter som en idé tycker jag, frågan är bara varför man ska ta betalt? Vi betalar ju redan hela hanteringen genom skattsedeln och de avgifter som avfallshanteringen kostar varje månad. Att skänka bort sakerna till dem som vill ha borde ju minska kostnaderna för hanteringen och det borde bli mindre sopor att frakta bort till förbränning som man gör idag…
Kategoriarkiv: Blomkrukor
Blomkruksskolan, del 23 – the story continues…
Detta är extremt spännande, jag hittade denna teservis som uppgavs komma från Nittsjö, men jag tyckte det var lite skumt, stilen, godset och märkningen sa något annat. Efter nån vecka hade Myrorna ändrat till Skansen keramik, en verkstad jag inte känner till mycket om…men ska försöka få fram mer om!
Vadan hysteri över en teservis??? Jo, det var så att någon visade en kruka med samma dekor som denna servis i en av Facebookgrupperna, och i en väldigt bekant modell/form, en modell som gäckat oss i flera år. Här skrev jag ett inlägg i bloggen om att de ofta blandas ihop med Ekebys Sveakrukor. Modellen kan ni se på några bilder nedan i olika dekorer.
Ingen har kunnat säga var krukorna kommer ifrån, de har ständigt förväxlats med Ekebys Sveakrukor, alltid omärkta, nästan samma modell, men ändå inte…men kopplingen då mellan teservisen och krukorna, var finns den? Ja, säker kan man ju inte vara, men nog är modellen bra lik!
Titta på tekoppen på den ena bilden…
…plocka ort hänkeln, och voila, där har ni krukan!
Teservisens delar är godsmärkta Skansen och KEJ eller KEI.
Efter att ha letat lite på nätet och hittade följande information på Signaturer.se
”Krukmakeriet på Skansen har haft många ägare genom åren. Den första ägaren var Michael Paahlen som startade AB Verkstadskeramik där 1948, därefter kom Tre Krukor 1951-1955 med Eva Sjögren, Greta Berge och Gunilla Palmstierna-Weiss som ägare. Så fortsatte det under hela 1950- 60- och 70-talet och tillverkningen har hela tiden bestått av traditionell bruks- och prydnadskeramik, oavsett ägare.
Krukmakeriet finns fortfarande kvar och arrenderas nu Majvor & Peter Asshoff som funnits där sedan 1974. De har även en Ateljé på Värmdö som används under vinterhalvåret och namnet på företaget är idag Skansens Krukmakeri & Värmdö Keramikateljé. De tillverkar tekannor, kaffe och themuggar, skålar, krukor och spilkumar. Peter född 1943, arbetade på Gustavsberg efter sina studier i Sverige och Tyskland. 1971 startar han Ingarö Keramik och från 1976 Värmdö Keramik. Majvor född 1946 startade också sin karriär på Gustavsberg, innan hon och Peter öppnar keramikverkstad tillsammans.
Konstnärer genom åren: Michael och Ulla Paahlen, Karl-Erik Iwar, Tore Borg, Wolfgang Hirsch, Gunilla Pamstierna-Weiss, Majvor & Peter Asshoff, Greta Berge-Beskov, Eva Sjögren, Kai Krebs, Sigvard Andersson, Lena Svensson och Christer Petersson.”
Jag har ju sett signaturen KEI tidigare, den användes av Karl-Erik Iwar, vilket ju betyder att det är han som fomrgivit servisen. Självklart finns inga garantier på att krukorna skulle komma från Skansens produktion, men omöjligt är det ju inte och det tål att tittas närmare på!
Om Karl-Erik Iwar finns följande info på Signaturer:
”Karl Erik Iwar (1920-2006) utbildade sig till keramiker vid Upsala Ekeby, och kom sedan att arbeta där under åren 1936-48. Efter ett kort mellanspel vid AB Verkstadskeramik på Skansen, där han samarbetade med Tore Borg och Michael Paahlen, så startade han sin egna verkstad i Farsta 1953. Han flyttade sedan verksamheten vidare till Åkersberga, där han fanns fram till firmans nedläggning 1987. Hans huvudsakliga tillverkning, bestod i prydnadsföremål i form av vaser, figuriner och djur. Han gjorde också en del hushållsgods.”
Om det skulle visa sig att Iwar är den som ligger bakom krukorna så skulle det kunna få sin förklaring varför de är så lika Ekebys Sveakrukor. Jag är osäker på när de kom, men han var ju där precis innan perioden på Skansen. Mycket spekulationer, men intressant tycker jag!
Florida av Mari Simmulson
Ett loppisfynd som jag glömt bort i en låda, fin är den, och stor! Undrar var faten till dessa tagit vägen, det är ju inte ofta de finns kvar…?
Upsala-Ekeby är tillverkaren för den som inte visste detta!
Lördagsrunda
Lions i Bäsna, Tulavippan och Rasta & Fynda i Duvnäs blev lördagens besöksmål.
Gilleljusstakar Prunella av Karin Björqvist för Gustavsberg
Okänd kruka Edit: Krukan är från Rörstrand och heter Rio!
Rörstrand Aslög tekopp
Kan detta vara en Holmegaard månne..?
Ett krus som är märkt 8 under. Jag tror det kan vara Rörstrand… Edit: Det är Rörstrand!
Ett större Arabia Kilta fat
Åseda ”Bark”
Det ena efter det andra…
Två spisplatteskydd…i glada 70-talsfärger!
En liten tysk vas från Kelo keramik…
Gunilla-kruka, storlek nånstans mittimellan 🙂
Ännu en gång gör jag Entré. Jag vill dock ha andra färger nu, t.ex. gröna eller turkosa. Denna kan med andra ord bytas mot delar i de färgerna!