Örjan

Jag spanade in denna vasen på Myrorna på lunchen idag, etikettmärkt Örjan och godsmärkt 10/2433 (om jag ser rätt), dvs i samma nummerserie som den vita blomkrukan i detta inlägg!



När jag skrev inlägget om krukan visste jag inte var den hörde hemma, men jag har sett dessa krukor attribueras till Upsala-Ekeby, antagligen en kundunik serie med tanke på märkningen, frågan är bara till vem???


Nåja, vasen är gjord i rödlera och glaserad i samma stil och med mycket liknande glasyr som andra vaser och fat som jag haft, även dessa har märkningar ibland, dock inte lika som denna utan med siffror som 1044/95 och liknande (kommer inte ihåg exakt), jag har tidigare med hjälp av olika information kommit fram till att föremål med båda dessa märkningarna måste ha tillverkats på Upsala-Ekeby åt någon kund under varumärkena ”Glory keramik” och ”Örjan keramik”. En av Glory-vaserna ska enligt en relativt säker källa finnas med på bild på keramiktillverkning på Ekebybruk i Uppsala.

Grödinge antik gav tidigare denna informationen:

”GLORY KERAMIK – Har gåtan fått sin lösning.

Nu känns det som vi hittat lösningen på Glory keramik.

Som vi tidigare antagit handlar det inte om någon egen keramisk verkstad eller fabrik utan ett försäljningsnamn på keramik för en butik/kedja.

Glory keramik har sålts av EPA-varuhusen och har med all sannolikhet varit deras ”eget märke” det vill säga man har låtit keramikfabriker tillverka speciellt gods för EPA som märkts med Glory Svensk keramik utan att ange var det tillverkats. Det fanns många anledningar att använda denna metod och en var naturligtvis att leverantörerna inte ville visa att deras produkter såldes billigare på EPA än i andra butiker.

EPA (Enpris aktiebolaget) bildades av Turitz & Co i Göteborg 1930 och 1978 slogs de ihop med Tempo-varuhusen som ägdes av Åhlen & Holm. 1985 döptes alla varuhus om till Åhlens. ”

Varumärket ”Glory” har man alltså kunnat knyta till EPA, vilket ju också stämmer med nummerserierna som anges i UE-boken på hemsidan. Alla föremål i serien är inte tillverkade vid UE, men jag gissar nog att dessa vaser och fat är det med ledning av den bilden med vaser från Ekeby bruk. Örjan hänger dock fortfarande lite löst alltså…stilen är dock så lik att jag nog (utan klara bevis) anser det som taget att även de föremålen kommer från UE. Frågan är bara vem som är kunden med den märkningen?

Ni kan även titta på detta fat som Kerstin hittade med likadan Örjan-etikett, även den ser ut som föremål från Ekeby och St Erik, vilket ytterligare stärker möjligheten att det faktiskt är så!

Är det nu någon som känner till något om föremålen som har nummerserien 10/xxxx så skulle jag bli oerhört glad! Jag hittar ingen litteratur om dessa nämligen…

Köpte jag vasen då? Nej, den var lite dyr i förhållande till skicket, flera små naggar i överkanten, så den blir kvar till en annan lycklig köpare!

Ett svar på ”Örjan

  1. Verkligen spännande att läsa om Glory och Örjan, har aldrig hört talas om det här innan!
    Och jag håller med om att både formen på vasen och glasyren känns väldigt UE.

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.