Hur många ljusstakar kan man ha?

Veckans bloggutmaning handlar om ljusstakar och ljuslyktor. Jag har nog visat en del tidigare, men aldrig tagit ett samlat grepp på det 🙂

De här träljusstakarna tycker jag är fina att ha i grupp, olika färger, storlekar och modeller, det behövs inte ens ljus i dem!

En del glasljusstakar har man ju också samlat på sig, de små kuberna är Lindshammar-glas, liksom den organiskt formade bak till vänster, båda av Christer Sjögren. Ljusstakarna i samma modell, men olika storlekar kommer från Boda glasbruk och är formgivna av Rolf Sinnemark. Den högre ljusstaken längst bak till höger är inte fullt ut identifierad, troligen en kopia av Iittalas Arkipelago, möjligen tjeckisk.

Ja, Gullaskrufs modell LA, den blomliknande ljusstaken gillar jag ju som ni kan se, har ganska många, både de låga större och de små på träfot. De finns i många färger utöver dessa tre, så jag lär väl stöta på dem fler gånger 🙂

Bak till vänster står fler träljusstakar, lite annorlunda modell och en sk gilleljusstake av Karin Björqvist för Gustavsberg, i mitten en fin adventsljustake (?) av Bengt Orup, Hyllinge glasbruk och längst fram till vänster ser ni tre stycken små ljusstakar från Upsala-Ekeby (Tulpan) formgivare är Hjördis Oldfors.


Orups ljusstake, en personlig favorit!

Under åren har jag lyckats samla på mig många olika modeller av de här ljusstakarna för sk. blomsterljus, de var populära på 60-talet framför allt. Originalidéen kom från danskarna, Paro designs och Dansk design (Jens Quistgaard) gjorde de första modellerna, sedan kom varianter och kopior från andra danska företag och även från Japan Ljusstakarna på bilden är alla olika, jag har flera av vissa dessutom.

Paro design, två olika modeller ser ni på nästa bild

Jag kunde inte låta bli att visa ljusen i alla sina färger, som de ska användas och de många originalförpackningar som jag hittat!


Epa, Liljeholmens, Dansk Design, ASP Holmblad och Norrljus var några som tillverkade och marknadsförde blomsterljus när det begav sig, Japanerna gjorde sina egna till sina kopior av de danska ljusstakarna.

Ja, en del har man ju…fast ni tror väl inte detta var allt hoppas jag, har ju inte visat ljuslyktorna, men det får vara för denna gången tror jag, istället avslutar vi dessa odyssé med hela familjens favoriter, ljusstakarna av Gunnar Ander för Ystad metall, de används flitigt hela året och pryder bord, skåp, trappavsatser, de hottas till jul och blir om möjligt ännu snyggare 🙂


11 svar på ”Hur många ljusstakar kan man ha?

  1. fantastiskt vad mycket fint! de där danska ljusstakarna med blomsterljusen var speciella, och otroligt att du har hittat så många originalförpackningar!

  2. Gullaskruf har gjort en del saker som jag är väldigt förtjust i, bland annat blomljusstakarna. Jag har två i klarglas och vill väldigt gärna ha fler i olika färger. Isi-serien är ju också snygg och häromdagen köpte jag ett vackert salt och peppar-set i en underbar ljusgrön färg, samma som färg som Kylex-kannorna tror jag.

    Jag har också en av dina Paroljusstakar, den med tolv ljus. Synd att det är så svårt att få tag på ljus till dem.

  3. Hmmm, den lilla glasljusstaken med blom-mönster får mig att tänka på en vas jag har med samma blom-mönster, undrar om det också kan va Gullaskruf…?

  4. Åh, det räcker väl med en säger min man.
    Jag kan får aldrig för många säger jag.
    Det är nog möjligheten att härbärgera dem som ger svarte.
    Fina ljusstakar du har herr Movarp!

  5. WOW, som vanligt har du mängder av dem. Jag är glad att jag har en PARO och några förpackningar ljus!! Jättekul att se alla olika varianter.De från Gullaskruf har jag inte tänkt på… Vackert när de blir flertal.

  6. Gunnar Anders vackra ljusstakar är en klar favorit hos mig med, har bara en mindre än men skulle väldigt gärna lägga beslag på den stora också!
    Och alla de små till blomjus… brukar bara gå förbi dem på loppis men när jag ser dina läckra och med ljus i så blir jag lite sugen… En skulle man kanske ha i alla fall. 😉

  7. svaret på frågan i rubriken är; UPPENBARLIGEN MÅNGA! där ligger jag i lä med mina få par jag visade.. hehe..

  8. Åh, vad är det för tulpaniga träljusstakar?
    Jag hittade ett par liknande (eller likadana?) i dag och fann bilden på dina när jag googlade. Vet du något om dem?

    • Träljusstakarna har förmodligen tillverkats av flera, men några av dem är märkta Made in Sweden. Jag vet att de tillverkats av bl.a. Hemslöjden i Borås.

Skriv gärna en rad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.